Dirigenten van de Bach Cantorij Baarn

 

Louis MolLouis Mol (1970-1980)

Oprichter en eerste dirigent van de Bach Cantorij Baarn, van 1960 tot zijn overlijden in 1980; tevens cantor-organist van de Nicolaaskerk te Baarn. Deze begaafde clavecinist en dirigent richtte in zijn voormalige thuisstad Amsterdam in 1959 ook de nog altijd florerende Amsterdamse Cantorij op. De foto dateert van 15 april 1979, geschoten tijdens een gastoptreden van de BCB in de grote kerk van Abcoude.

 

Hans LinnartzHans Linnartz (1980-1995)

Dirigent van de BCB tussen 1980 en 1995, eveneens cantor van de Nicolaaskerk. Linnartz, blokfluitist van professie, was adjunct directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en leider van de afdeling Oude Muziek aldaar. In 1995 werd hij in Basel benoemd tot directeur van de Muziekacademie, verantwoordelijk voor de Schola Cantorum Basiliensis, nog altijd een van de gezaghebbendste opleidingsinstituten voor oude muziek in Europa. Van tijd tot tijd keerde Linnartz terug als gastdirigent bij de BCB.

 

Johan RoozeJohan Rooze (1995-2001)

Na het vertrek van Linnartz trad pianist/arrangeur maar bovenal koordirigent Johan Rooze aan. Zijn betrokkenheid bij de BCB duurde van 1995 tot 2001. Muziekdier Rooze bracht veel nieuwe, jonge zangers in de gelederen van het koor. Zijn Utrechtse en Hilversumse netwerken kwamen hem daarbij goed van pas.

 

Bas Ramselaar (2001-2015)

Bas Ramselaar (foto’s boven) nam het stokje over van Johan Rooze.
Als bassolist had hij al veel gezongen bij de  Bachcantorij Baarn.
Soms combineerde hij zelfs beide hoedanigheden als dirigent en solist.
Onder zijn leiding werden bijna 100 cantates uitgevoerd en ook een aantal grote werken.
Medio 2015 nam Bas Ramselaar afscheid van de BCB.

Anthony Scheffer (2015-2020)

Na het vertrek van Bas Ramselaar ging de BCB verder met twee dirigenten, een oude rot in het vak en een jonge hond, Anthony Scheffer.
Met zijn wervelende optreden heeft Scheffer weer heel wat energie gepompt in de gelederen van de BCB. Een verfrissende aanpak waar hij meteen al blijk van gaf bij zijn eerste cantateproductie in Baarn, op 21 februari 2015, toen hij Bas Ramselaar verving. Maar een jonge, ambitieuze musicus eigen volgde Anthony Scheffer in de loop der jaren zijn rusteloze hart naar uitdagender muzikale vergezichten. Zo kwam zijn verbintenis met de BCB, versneld door de coronaperikelen, in 2020 ten einde. Mogelijk ziet de BCB deze talentvolle dirigent nog eens als gast terug op de bok in Baarn.

Boudewijn Jansen (2015-heden)

De BCB kneep zich in de handjes toen Boudewijn Jansen in 2015 bereid bleek zijn geheime liefde, de kerkmuziek van Bach, in Baarn nader te onderzoeken door het uitvoeren van diens cantatewerk. Op 1 november 2015 was zijn eerste optreden in Baarn, BWV 80, Ein feste Burg ist unser Gott. Veelzeggende titel voor een vastberaden aanpak. Naast een zeer drukke muziekpraktijk vindt Jansen toch minimaal drie keer per jaar de tijd om bij de BCB te dirigeren en zijn uitgebreide kennis en kunde op de cantorij over te brengen.

Naast hem is er ruimte voor gastdirigenten, onder wie Wouter Verhage en Patrick Pranger. Ook deze twee zijn gepokt en gemazeld in koor- en orkestmuziek en uiterst gedreven om Bachs werken eer aan te doen.