Oud-dirigentenOud-dirigenten

Dirigenten van de Bach Cantorij Baarn

 

Louis MolLouis Mol (1970-1980)

Oprichter en eerste dirigent van de Bach Cantorij Baarn, van 1960 tot zijn overlijden in 1980; tevens cantor-organist van de Nicolaaskerk te Baarn. Deze begaafde clavecinist en dirigent richtte in zijn voormalige thuisstad Amsterdam in 1959 ook de nog altijd florerende Amsterdamse Cantorij op. De foto dateert van 15 april 1979, geschoten tijdens een gastoptreden van de BCB in de grote kerk van Abcoude.

 

Hans LinnartzHans Linnartz (1980-1995)

Dirigent van de BCB tussen 1980 en 1995, eveneens cantor van de Nicolaaskerk. Linnartz, blokfluitist van professie, was adjunct directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en leider van de afdeling Oude Muziek aldaar. In 1995 werd hij in Basel benoemd tot directeur van de Muziekacademie, verantwoordelijk voor de Schola Cantorum Basiliensis, nog altijd een van de gezaghebbendste opleidingsinstituten voor oude muziek in Europa. Van tijd tot tijd keerde Linnartz terug als gastdirigent bij de BCB.

 

Johan RoozeJohan Rooze (1995-2001)

Na het vertrek van Linnartz trad pianist/arrangeur maar bovenal koordirigent Johan Rooze aan. Zijn betrokkenheid bij de BCB duurde van 1995 tot 2001. Muziekdier Rooze bracht veel nieuwe, jonge zangers in de gelederen van het koor. Zijn Utrechtse en Hilversumse netwerken kwamen hem daarbij goed van pas.

 

Bas Ramselaar (2001-2015)

Bas Ramselaar (foto’s boven) nam het stokje over van Johan Rooze.
Als bassolist had hij al veel gezongen bij de  Bachcantorij Baarn.
Soms combineerde hij zelfs beide hoedanigheden als dirigent en solist.
Onder zijn leiding werden bijna 100 cantates uitgevoerd en ook een aantal grote werken.

Ramselaar studeerde o.a. aan het Utrechtse Conservatorium en volgde privé-lessen bij Frans Schouten, Aafje Heynis en Robert Holl. Van 1985 tot 2001 was hij vast lid van het Nederlandse Kamerkoor. Bas is als bassolist een bekende verschijning op de grote Nederlandse en internationale podia; zo trad hij op onder leiding van onder meer Frans Brüggen, Harry Christophers, Paul McCreesh, Philippe Herreweghe, Jos van Veldhoven en vele anderen. Hij was dirigent bij Toonkunst Oratorium Vereniging Amersfoort. Bij ‘zijn’ St.-Joris Kamerkoor heeft hij zich de laatste jaren krachtig ontwikkeld als dirigent, waar hij eind 2016 zijn werkzaamheden beëindigde. Sinds enkele jaren is hij artistiek leider en dirigent bij de serie Rondom Cantates in zijn woonplaats Amersfoort, alsook van het Basilius College. Medio 2015 nam Bas Ramselaar afscheid van de BCB.