CV's musiciCV’s musici

CV’s musici

Boudewijn Jansen

Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie [conservatorium Utrecht], aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Hier debuteerde hij als dirigent in 2001 met Jenufa met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigeerde hij later ook Die Meistersinger von Nürnberg met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het koor bij de kroning van koning Willem-Alexander. Hij is sinds 2003 artistiek leider van het Toonkunstkoor Amsterdam, dat veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Van grote muzikale betekenis voor hem was de samenwerking met de dirigenten Sir Simon Rattle, Pierre Boulez en Maris Jansons.
Ondanks een druk bezette beroepspraktijk, is Boudewijn Jansen sinds 2015 ook artistiek leider en vaste dirigent van de Bach Cantorij Baarn.
zie ook: https://www.boudewijnjansen.nl/

Boudewijn-Jansen

Boudewijn Jansen

Anthony Scheffer

Anthony Scheffer (1991) omschrijft zichzelf als een muzikale omnivoor, maar dan wel met een grote voorkeur voor de oude muziek (renaissance, barok, classicisme). Al tijdens zijn studies Liberal Arts and Sciences, Musicologie en Muziekwetenschappen steekt hij in de loop der jaren zijn licht op bij dirigenten als Jos Leussink, Bas Ramselaar, Jos van Veldhoven en Ton Koopman. Naast de viool ligt zijn passie al spoedig op het vlak van dirigeren. Zijn studies brachten en brengen hem automatisch tot gedegen bronnenonderzoek om musicologische en historische achtergronden van de uitvoerings- en muziekpraktijk bloot te leggen en die vervolgens tijdens uitvoeringen te toetsen.
Die uitvoeringen en concerten worden per jaar talrijker. Hij stond en staat voor diverse ensembles en orkesten en vervulde gastoptredens in Hilversum, Cantate op de Brink, en in de Westerkerk (cantatediensten). Inmiddels heeft hij zijn eigen ensemble Faelix (koor en orkest) opgericht.

Anthony Scheffer

Anthony Scheffer

Patrick Pranger

Sinds 2021 is Patrick Pranger enkele keren als gastdirigent uitgenodigd om in Baarn te komen dirigeren. De corona epidemie gooide telkens roet in het eten waardoor zijn eerste optreden pas op 21 mei 2022 plaatsvond. Dat was meteen een vuurproef. Groots opgezette cantate met vier vocale solisten én een verduveld lastig motet van Gesualdo voor koor a capella. De muzikale kennismaking was dermate prikkelend, dat de BCB Patrick Pranger in komende seizoenen graag terugziet én hoort. Want naast directie is hij ook als vocaal solist op het podium te vinden.
Lees vooral zijn eigen verhaal op https://www.patrickpranger.com/

Patrick Pranger

Patrick Pranger

Wouter Verhage

Wouter Verhage is net als Patrick Pranger een vocaal solist (eveneens bas), maar heeft zich in het afgelopen decennium ontpopt als een begenadigd (koor)dirigent. In hometown Amersfoort staat hij als opvolger van Bas Ramselaar sinds 2017 wekelijks voor het St. Joris Kamerkoor waarin enkele koorleden van de BCB ook zingen. Het lijntje was dus snel gelegd.
Wouter moest ook lang wachten op zijn ‘debuut’ in Baarn. Wederom speelde corona daarin een verstorende rol. In januari 2023 was het zover. Ook nu waren koor een orkest na afloop enorm enthousiast over wederom een talentrijke gastdirigent. Ook voor hem geldt: overkomst dringend gewenst.
Lees verder over Wouter Verhage via de website van het St. Joris Kamerkoor: https://stjoriskamerkoor.nl/over/de-dirigent

Wouter Verhage

Wouter Verhage