CV's musiciCV’s musici

CV’s musici

Boudewijn Jansen

Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie [conservatorium Utrecht], aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Hier debuteerde hij als dirigent in 2001 met Jenufa met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigeerde hij later ook Die Meistersinger von Nürnberg met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het koor bij de kroning van koning Willem-Alexander. Hij is sinds 2003 artistiek leider van het Toonkunstkoor Amsterdam, dat veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Van grote muzikale betekenis voor hem was de samenwerking met de dirigenten Sir Simon Rattle, Pierre Boulez en Maris Jansons.
Ondanks een druk bezette beroepspraktijk, is Boudewijn Jansen sinds 2016 ook één van de twee artistiek leiders en vaste dirigent (naast Anthony Scheffer) van de Bach Cantorij Baarn.

 

Anthony Scheffer

Anthony Scheffer (1991) omschrijft zichzelf als een muzikale omnivoor, maar dan wel met een grote voorkeur voor de oude muziek (renaissance, barok, classicisme). Al tijdens zijn studies Liberal Arts and Sciences, Musicologie en Muziekwetenschappen steekt hij in de loop der jaren zijn licht op bij dirigenten als Jos Leussink, Bas Ramselaar, Jos van Veldhoven en Ton Koopman. Naast de viool ligt zijn passie al spoedig op het vlak van dirigeren. Ook daarin betoont hij zich een gezonde veelvraat en laat hij zich door genoemde dirigenten graag inspireren. Daarnaast is Scheffer steeds geïnteresseerd in de feedback van instrumentalisten en vocalisten in zijn favoriete repertoire. Hij deinst er niet voor terug om opgedane kennis ook naar de praktijk te vertalen, getuige zijn recente initiatief om barok-cello te leren spelen.

Zijn studies – deels afgerond deels nog dagelijkse werkelijkheid – brengen hem automatisch tot gedegen bronnenonderzoek om musicologische en historische achtergronden van de uitvoerings- en muziekpraktijk bloot te leggen en die vervolgens tijdens uitvoeringen te toetsen.
Die uitvoeringen en concerten worden per jaar talrijker. Inmiddels stond en staat hij voor diverse ensembles en orkesten en had hij gastoptredens in Hilversum, Cantate op de Brink, en in de Westerkerk (cantatediensten).

In Amersfoort is hij artistiek leider van Capella Amersfoort en in Baarn is hij één van de twee vaste dirigenten (naast Boudewijn Jansen) van de Bach Cantorij Baarn.