NieuwsNieuws

Nieuws en oud nieuws….

foto’s vesper van 17 november 2018
Trauerode, BWV 198, Paulien van der Werff – sopraan en Minho Jeong – altus, dirigent Boudewijn Jansen

2016: Anthony Scheffer en Boudewijn Jansen

Na 14 jaar vertrok dirigent Bas Ramselaar in het najaar van 2015, waarna Falco van Loon eenmaal gastdirigent was.

Anthony Scheffer en Boudewijn Jansen wisselen elkaar sindsdien af.

Anthony Scheffer

Anthony Scheffer

 

Boudewijn Jansen

Boudewijn Jansen

 

 

 

RTV Baarn zendt Hemelvaartscantate BWV 11 uit

RTV Baarn heeft op zondag 18 mei, rond de repetities en uitvoering van de Hemelvaartscantate BWV 11, een reportage gemaakt over de Bach Cantorij Baarn. De uitzending bestaat uit interviewfragmenten met onder meer dirigent Bas Ramselaar en René van den Beld, voorzitter van de Raad van Kerken in Baarn. De uitzending, die eindigt met een integrale opname van de cantate, is te zien op Hemelvaartsdag 29 mei 2014, en daarna op het YouTube-kanaal van RTV Baarn. Ga naar de reportage van RTV Baarn

Zondag 18 mei 2014: Himmelfahrts Oratorium

Op zondag 18 mei voerde de Bach Cantorij Baarn het bekende BWV11 uit, doorgaans aangeduid als Himmelfahrts Oratorium, in een bezetting met drie trompetten, pauken, twee fluiten, twee hobo’s en orkest. Dit oratorium past eerder in het rijtje van het Weihnachts Oratorium (BWV 248) en het Oster Oratorium (BWV 249) dan in de lange rij van kerkcantates. In zijn opbouw volgt de tekst de doorlopende verhaallijn van het Hemelvaartsevangelie, wat de typering als oratorium rechtvaardigt. Vocale solisten waren Marjon Strijk, Elsbeth Gerritsen, Henk Gunneman en Janko Fraanje.

1 december 2012 – Magnificat BWV 243 en Lutherse mis BWV 234

Ook in 2012 voert de Bach Cantorij Baarn enkele werken uit die buiten de cycli van kerkcantates vallen. Deze keer echter geen muziek voor de lijdenstijd, maar bekend en minder bekend werk dat vaak wordt uitgevoerd in de aanloop naar Kerst. Op zaterdag 1 december klinken in de Pauluskerk het feestelijke Magnificat BWV 243, de ingetogen Lutherse mis BWV 234 en het welluidende Brandenburgse Concert BWV 1049. Aanvang om 20.00 uur. Nadere informatie over de bezetting en de kaartverkoop volgt.

 

9 april – Matthäus Passion BWV 244

Op zaterdagavond 9 april voert de Bach Cantorij Baarn in de Pauluskerk op de Brink Bachs Matthäus Passion uit. Als solisten verwelkomt de cantorij sopraan Anna la Fontaine, alt Marian Dijkhuizen, tenor Jeroen Spitteler en bas Jelle Draijer. Erik Janse (tenor) tekent voor de evangelistpartij en Erks Jan Dekker (bas) is te horen in de Christusrol. Het Baarns kinderkoor, ingestudeerd door Kees de Bruijn, verleent medewerking. Dirigent is Bas Ramselaar.

De eerste uitvoering van de Matthäus Passion was op Goede Vrijdag 1727 in de St. Thomaskirche in Leipzig, onder leiding van Bach zelf. Maar in 1766 werd de passiemuziek in de Lutherse kerken afgeschaft en zo raakte Bachs magnum opus in de vergetelheid. Pas in 1829, ruim honderd jaar na de première, herontdekte de jonge Mendelssohn in Berlijn dit grootse werk, paste het aan volgens de smaak en muzikale eisen van zijn tijd en voerde de Matthäus Passion aldus veelvuldig en met veel succes uit. Dit was het begin van een nog steeds voortdurende traditie, die overigens pas in 1870 in ons land voorzichtig op gang kwam. Anno nu trekt deze oratorium-passie in de tijd voor Pasen in het gehele land volle zalen en kerken. En dat is niet voor niks. Een uitvoering van Bachs Matthäus Passion is meer dan een concert: het is de muzikale uitbeelding van een aangrijpend drama dat van generatie op generatie vanaf de jaartelling is doorverteld. Geen ander componist was ooit bij machte om op zo’n geniale wijze, met alle middelen uit de klassieke retorica samengebald in één machtig gebaar, zoveel mensen te ontroeren.

De uitvoering begint om 19.30 uur. Er is een pauze na het eerste deel. Toegangskaarten à € 25,- zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Den Boer, Laanstraat 69 in Baarn. Op de avond zelf aan de ingang van de kerk, vanaf 19.00 uur.
Reserveren via internet: bachcantorijbaarn@kpnmail.nl

Bas Ramselaar over de Matthäus Passion (pdf)

Bezetting Matthäus Passion op 9 april 2011 (pdf)