Nieuws

cantates vanaf september 2023

Zondagavond 10 september 2023, cantatedienst in de Nicolaaskerk, 19.30 uur
BWV 35 Geist und Seele wird verwirret
Deze zevendelige cantate, geschreven voor 8 september 1726, is om verschillende redenen opmerkelijk.
Het is – voor zover we weten – de enige cantate met twee louter instrumentale stukken: sinfonia’s, ter opening van beide cantatedelen (voor en na de overdenking).
Het is één van de slechts tien cantates waarin het koor geen enkele rol speelt, zelfs geen slotkoraal.
Het is een zogenaamde solocantate, één van de vier cantates waarin uitsluitend een alt zingt. Het is één van de zeventien cantates met een solistische rol (obligaatpartij) voor (de rechterhand van) het orgel, die Bach vooral in zijn vierde jaar in Leipzig (1726) begint te schrijven, en  bovendien de enige cantate waarin alleen het orgel als solo instrument fungeert, in alle delen behalve de twee recitatieven.
Wat een bijzonder vooruitzicht: BWV 35 met de inzet van het recent gerestaureerde orgel van de Nicolaaskerk. Vocaal soliste is de alom vermaarde alt Rosina Fabius en het orgel wordt behendig bespeeld door de minstens zo vermaarde Henk van Zonneveld. Boudewijn Jansen dirigeert solisten en orkest waarin dit keer drie hoboïsten aantreden.

Rosina Fabius

Zondagmiddag 5 november 2023, Paaskerk, 16.30 uur
Enkele delen uit BWV 21 spinnen de rode draad door deze Allerzielenviering op de late zondagmiddag.
BWV 21, Ich hatte viel Bekümmernis
De sinfonia waarmee de cantate opent met zijn lange noten op dissonerende akkoorden en de uitroep van de hobo in de voorlaatste maa